Blog

Son Güncelleme: 02.12.2022

Doğumsal Kalp Hastalıkları

Doç. Dr. Mehmet Fatih Ayık Doğumsal Kalp Hastalıkları ile ilgili soruları cevaplandırdı.

 

Çocuklardaki kalp rahatsızlıkları çeşitli sebeplerden dolayı son zamanlarda arttı. Çocuk ve Erişkin Kalp Damar Cerrahisi uzmanı olarak çocuklardaki kalp rahatsızlıkları ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Çocuklarda gördüğümüz kalp hastalıklarının önemli bir kısmı doğumsal hastalıklardır. Çocuklar doğduğunda belli başlı kalp patolojileri yani yapısal bozukluklar ile birlikte doğarlar. Bu bozuklukların bir kısmı daha doğumun ilk saatlerinden itibaren belirti verirken, bazıları ise ileri yaşlara kadar herhangi bir belirti vermezler.

Çocuk kalp hastalıklarının bir kısmı erken teşhis edilmesi halinde ilaçla tedavi edilebilirken, anjiyo yöntemi ile yapılan girişimsel yöntemler ve cerrahi yöntemlerle de tedavi edilebilmektedir. Burada önemli olan muayene ve gerekli tetkiklerden sonra uygun tedavi yöntemine karar vermektir. 

 

Erişkin kalp damar cerrahisinin doğumsal Kalp Damar Cerrahisi’nden bir farkı var mıdır?

Erişkin ve doğumsal kalp cerrahisinin benzer yönleri teknik anlamda vardır. Kapalı ve açık kalp cerrahi yöntemleri kullanılarak uygun tedavi yapılmaktadır. Ancak çocuk hastaların doğumdan erişkin döneme kadar farklı kilolarda olması standart kalp ameliyatı malzemelerinde daha fazla çeşitliliğe neden olmaktadır. Ayrıca çocuklarda ameliyat olduğu dönemdeki kalbin boyutları da ameliyat esnasında risk ve zorluklara neden olmaktadır. Ameliyat esnasında anestezi ve sonrasında da yoğun bakım servisi takipleri açısından da çocuk kalp hastalarında çeşitli zorluklar vardır. Burada hastanenin tam teşekküllü olması ve cerrahi müdahale sonrasında Yenidoğan yoğun bakım ünitesinin olması son derece önemlidir.

 

Doğumsal kalp hastalığının belirli bir sebebi var mı? Nasıl fark edilir?

Doğumsal kalp hastalıklarının sebebini net olarak söylemek çok mümkün olmaz. Çeşitli sebepler hastalıkların oluşmasında etkili olabilir.  Genetik sebeplerin yanı sıra gebelik sırasında özellikle hamileliğin ilk üç ayı içinde bebekte organ gelişiminin oluştuğu dönemlerde  annenin kullandığı sigara, alkol ve ilaçlar ya da geçirdiği enfeksiyonlar doğumsal kalp hastalığına neden olabilir. 

 

Tekden Hastanesi’nin ameliyat süreci ve ameliyat sonrası bakım süreci konusunda yeterli donanıma sahip olduğunu biliyoruz. Bu doğumsal kalp ameliyatları için de geçerli mi?

Tekden Hastanesi’nde erişkin kalp cerrahisi uzun yıllardır gayet başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Kalp anlamında Denizli’nin önde gelen hastanelerinden biri diyebiliriz. Mevcut teknik altyapının üzerine verilen yeni desteklerle çocuk kalp cerrahisi için hazırlıklar üç sene öncesinden yapılmaya başlandı. Gerek anestezi, gerek ameliyathane ve yine gerek Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi desteği ile güvenle çocuk kalp ameliyatlarını yapmaya başladık. Şu anda hastanemizde tüm doğumsal kalp hastalıkları cerrahisi güvenle yapılabilmektedir. Ayrıca hamilelik döneminde bebekte tespit edilen ya da şüphelenilen durumlarda annelerin takipleri de Kadın Doğum uzmanlarımız tarafından hastanemizde yapılmaktadır. Böylece bebekler doğar doğmaz tecrübeli bir ekibin kucağına verilmekte teşhis ve tedavisi düzenlenerek sağlıklarına kavuşabilmektedir. Burada önemli olan multidisipliner bir şekilde ekip olarak çalışmak. Kalp ekibi, yenidoğan ve erişkin yoğun bakım ekibi ve teknik alt yapı olarak bu imkanlarla tedavi edebilmek önemli.

Bu yazıyı paylaşın