Blog

Son Güncelleme: 02.12.2022

Kalp ekibimizden öneriler

Kalp ekibimiz kalp sağlığı için önerilerde bulundu

Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Vefa Özcan

“Sağlıklı bir toplum sağlıklı bir kalple mümkündür.”

Yaşam tarzımızda yapabileceğimiz bazı değişikliklerle sağlıklı bir kalbe kavuşabiliriz. Bunun için öncelikle kalbi tehdit eden risk faktörlerini bilmemiz ve uzak durmamız gerekir.
Kalbi tehdit eden risk faktörleri arasında başlıca değiştirebileceğimiz ve değiştiremeyeceğimiz risk faktörleri var. Değiştiremeyeceğimiz risk faktörleri erkek cinsiyet, genetik faktörler ve yaşımız. Değiştirebileceğimiz risk faktörleri ise; yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), kolesterol, sigara, alkol ve sporsuz yaşam değiştirilebilir risk faktörleridir. Dolayısıyla biz şeker hastası isek zamanında şekerimizi kontrol edersek, yüksek tansiyon hastası isek zamanında tedavisine başlarsak, kolesterolden fakir diyetle beslenerek ve aktif spor yapan bir yaşam tarzı benimseyerek yaşam tarzımızı kalp sağlığımızı korumaya yönelik değiştirmiş oluruz.

Vatandaşlarımıza söyleyebileceğimiz en güzel şey korku ve endişeden uzak durarak kalp sağlığı için gerekli tedavileri zamanında yaptırmak en güzel çözümdür. Sağlıklı yaşam dileklerimle..

Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Mustafa Demir

“Son zamanların en çok tercih edilen yöntemi el bileğinden anjiyo”

Klasik konvansiyonel anjiyo çoğu zaman kasık damarı dediğimiz femoral arterden yapılmaktadır. Ancak günümüzde el bileğinden yaptığımız anjiyo sayısı giderek artmaktadır. Radial anjiyonun klasik yani kasıktan yapılan anjiyoya göre avantajı herseyden önce uzun yatış süresi olmamasıdır. Klasik anjiyoda anjiyo sonrası en az 4 saat bir yatış süresi olmakla beraber bu sürede hastanın kasığına ağır bir kum torbası konulmakta ve hastadan hareket etmemesi istenmektedir. El bileğinden yapılan anjiyografide ise kum torbası uygulaması yoktur. Hasta anjiyo sonrası hemen kalkıp yürüyebilmektedir. Ayrıca kasıktan yapılan anjiyolarda giriş yeri komplikasyonu dediğimiz, kasık damarında kanama, balonlaşma gibi problemler olma ihtimali el bileğinden yapılan anjiyoya göre çok daha fazladır. Radial anjiyografide ilerleyen teknoloji sayesinde hastalarımızın hem anjiyosunu yapıp hem de gerekli balon ve stent işlemlerini yapabilmekteyiz.
Hastanemiz 3 yıldır bu yöntemi uygun hastalarda başarı ile uygulamaktadır. Buradaki tek kısıtlılığımız özellikle ortopedik engeli olan ya da damar yapısı uygun olamayan nadir hastalarda radial anjiyo işlemini yapamamaktayız. El bileğinden anjiyo uygulaması hekim ve hastanın ortak kararı ile yapılmaktadır.

 

Kardiyoloji Uzm. Dr. Nihat Pekel

“Son yıllarda kalp krizi yaşının düşmesinin nedenleri?”

Gençler eskiye nazaran daha kötü besleniyorlar, sigara gibi alışkanlıklara daha fazla maruz kalıyorlar. Bunların yanısıra tansiyon, kilo fazlalığı ve hareket azlığı gibi risk faktörlerine daha çok sahipler.

Son yıllarda kalp damar hastalıklarının giderek yaygınlaştığı ve kalp hastalıklarının başlangıç yaşının daha erken yaşlara kaydığını gözlemlemekteyiz. Bununla beraber anjiyo cihaz ve ekipmanlarının yaygınlaşması ve birçok hastanede kullanılır duruma gelmesi ile kalp krizi vakalarına çok daha erken saatte müdahale edebiliyoruz. Tabi ki bu erken müdahale de tedavide büyük başarı sağlamamıza sebep olabiliyor. Ölümcül olabilen bir kalp krizi vakasını başarıyla hayata döndürmeyi ve uzun yıllar sağlıklı kalmasını sağlayabiliyoruz. Tabi ki en önemli nokta kişinin hastalanmadan, kalp krizi geçirmeden önlenebilir ve değişebilir risk faktörlerini kontrol altına alarak gerekli kontrollerle kalp hastalığını önlemek mümkün. Peki nedir bu risk faktörleri? Özellikle kötü ve yağlı beslenme, hareket azlığı, sigara kullanımı bunlar değiştirebileceğimiz çok önemli risk faktörleridir. Tabi ki herhangi bir şikayeti olsun ya da olmasın özellikle ailesinde kalp hastalığı olan bireylerin mutlaka uzman hekim kontrolünden geçmesi önem kazanmaktadır. Ne kadar çok dikkat edersek ve ne kadar çok özen gösterirsek kalp sağlığımızı o kadar korumuş oluruz.

Kalp ile ilgili riskli durumların önlenebilmesi adına deneyimli doktorlar tarafından belirli aralıklarla kalp kontrollerinin  yapılmasında fayda vardır. Hastanemizde Kalp Damar Cerrahisi ve Kardiyoloji uzmanlarımız tarafından kalp hastalıklarınızın tedavisi güvenle yapılabilmektedir.

Detaylı bilgi ve randevu için;  0 (258) 241 33 30 numaralı telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

 

 

Bu yazıyı paylaşın