Blog

Son Güncelleme: 02.12.2022

Beyin Kanamaları

Beyin kanamaları, beynin içinde, beyin yüzeyinde veya beyin zarı ile beynin dışındaki zarın altında oluşabilen kanamalardır. Beyin kanamalarının en sık yaşanan sebepleri travmalar ve kazalardır. Beyin kanaması gerçekleştiği durumlarda acilen hastaneye başvurulması gerekmektedir. Özel Denizli Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahlarından Prof. Dr. Bayram Çırak,” Özellikle kan sulandırıcı kullananların tansiyon takiplerini düzenli yaptırmaları gerekmektedir”

“Beyin kanamaları genellikle bir sebep olmadan tetiklenmez”

Beyin kanaması, vücudumuzda olduğu gibi beynimizin içinde, dışında ve beyni çevreleyen zarlarda damarlar vardır. Bu damarların içinde dolaşan kanın dışarıya çıkması beyin kanaması olarak adlandırıldığından bahseden Özel Denizli Tekden Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahlarından Prof. Dr. Bayram Çırak, “Beyin kanamaları, beynin üç bölümünden oluşabilir. Beynin içinde olan kanamalar yani intraserebral dediğimiz kanama türüdür. Bu kanama türü bazen beyin suyunun bulunduğu odacıklara girerek intraserebral kanamayı oluşturur. Bazen kanamalar beyin yüzeyinde beyin ile beyin zarı arasında oluşur. Buna subaraknoid kanamalar diyoruz. Bazen de beyin kanamaları beyin zarı ile beynin dışındaki zarın altında oluşur. Bu kanama türüne de subdural kanama diyoruz. Bazen de beyin zarının dışında yani kafatası ile beyin zarı arasında olur. Bu tür kanamalar da epidural kanama olarak adlandırılır. Beyin kanamaları genellikle bir sebep olmadan tetiklenmez. Beyin kanamalarının en sık yaşanan sebepleri travma ve kazalardır. Bunların dışında özellikle orta ve ileri yaş grubu hastalar tansiyon nedeniyle beyin kanaması geçirirler. Bir diğer sebep ise doğumsal veya sonradan edinilmiş beyin damarlarında bir problem olmasıdır. Bu duruma halk arasında baloncuk diye bilinen anevrizma diyoruz” şeklinde verdi.

 

“Özellikle kan sulandırıcı kullananların tansiyon takiplerini düzenli yaptırmaları gerekir”

Beyin kanamasını arttıran edinilmiş ve doğumsal başta olmak üzere birçok faktör olduğunu belirten Prof. Dr. Bayram Çırak “Doğumsal faktörler daha çok beyin damarlarının bozukluğu ile beyin damarları duvarında oluşan doğumsal, genetik veya edinilmiş hastalıklardır. Bunlar kanamayı arttırıcı faktörlerdir. Sonradan edinilen faktörler içerisinde travma ve hipertansiyon en önemli sebeplerdendir. Bir diğer sebep ise kullanılan bazı ilaçların beyin kanamalarını ya da risk faktörlerini arttırıcı ilaç kullanımıdır. Özellikle kan sulandırıcı dediğimiz ilaçları kullanan hastaların tansiyon kontrollerini çok iyi yapmaları gerekmektedir. Kan sulandırıcıların dozlarını ve kandaki değerlerini çok iyi takip etmek gerekmektedir. Yüksek doz kan sulandırıcı alınması ya da normal doz kan sulandırıcı alırken yüksek tansiyon yaşanması beyin kanaması riskini arttıran sebepler arasındadır. Beyin kanamaları bulunduğu yerin önemine göre ve müdahalenin erken ya da geç yapılıp yapılmamasına göre kalıcı veya geçici hasar bırakma riskleri mevcuttur. Özellikle beynin hayati bölgelerinde beyin çapı dediğimiz veya beynin derin bölgelerinde olan kanamalarda erken müdahale de edilmiş olsa bazen kanamanın yaptığı hasar kalıcı olabilmektedir. Özellikle subaraknoid kanama dediğimiz beyin zarları ile beyin arasında ya da subdural dediğimiz beyin zarının üstünde veya altında olan kanamalar erken müdahale ile ciddi oranda hayat kurtarıcı olabiliyor. Ve bu hastalar çoğunlukla herhangi bir hasar olmadan hayatlarına devam edebiliyor” şeklinde bilgi verdi.

 

 

 

“Kafaya atılan darbeler unutulduğu takdirde

Beyin kanamalarında bazen hiçbir sebep yokken tespit edildiği gibi bazen de çok ciddi belirtilerle hastaların kliniğine başvurduklarını belirten Prof. Dr. Bayram Çırak, “Özellikle beyin zarları dışında ve ileri yaşlarda olan subdural kanama dediğimiz kanama türleri daha önce geçirilmiş olan farkında bile olmadığımız basit travmalardan dolayı olabilir. Mesela kafaya alınan darbeler unutulduğu takdirde ki bu durum özellikle yaşlı hastalarda sıklıkla görülür. 1-2 ay sonra ufak tefek sendelemeler, unutkanlık,  uyku hali ya da dalgınlık gibi sebeplerle doktora başvurduklarında yapılan muayeneler ve çekilen filmlerde kanama görülebilir. Bunun gibi hiçbir belirti vermeden travmayı atlattığımız olduğu gibi bazen de erken dönemde kanamanın yaptığı tahribat en ağırı şuur kaybından basit bir nöbet geçirmeye, baş ağrısına kadar ya da kolda, bacakta olan güçsüzlük, uyuşma beyin kanaması olabileceğine işaret eder. Vücudunuzda daha önce yaşamadığınız bir lokal bulgu olursa beyinde bir hasar yaşayıp yaşamadığınızı kontrol ederek acilen bir hekime başvurmanız gerekmektedir. Beyin kanaması geçiren birine yapılan ilk müdahale çok önemlidir. Önceden bir problem nedeniyle tedavi görmekte olan örneğin kan sulandırıcı kullanmakta olan, trafik kazası sonucu kafasını çarpmış ya da herhangi bir darbe sonucunda kafasını çarpmış bir hastada akla gelebilecek en önemli bulgulardan biri beyin kanaması olma ihtimalidir. Yüksek tansiyonu olan, tansiyon nedeniyle ilaç kullanan ya da kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olan hastalarda yapabileceğimiz ilk müdahale hava yolunun açılmasıdır. Bunun için hastanın yan çevrilmesi, mümkünse dili geri kaçmışsa ve hasta kasılmışsa tahta ya da metalle dilini dışarıya çıkarmaya çalışmamız lazım. Kasılmış hastalarda elimizi ısırma ihtimali olduğu için tahta veya metal ile dilini dışarıya çıkarmak daha uygundur. Tansiyon ilacı kullanan ya da kan sulandırıcı kullanan bir hasta varsa tansiyonu düşürmek için soğuk uygulamaya yapılması gerekmektedir. Hatanın yüzünü soğuk su ile yıkamak ya da soğuk bir bez uygulayarak en yakın sağlık kuruluşundan yardım istenmesi gerekmektedir” şeklinde bilgi verdi.

Bu yazıyı paylaşın