Blog

Son Güncelleme: 02.12.2022

Koah

KOAH nedir?

KOAH olarak bilinen Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğerlerdeki hava yolunun kalıcı bir şekilde daralmasıyla karakterize bir hastalıktır. Yani solunum yoluyla akciğerlere alınan havanın dışarıya kolay bir şekilde verilememesi durumudur.

KOAH kimlerde görülür? Nedenleri nelerdir?

KOAH en çok sigara içenlerde görülen bir hastalık olmakla birlikte nargile, pipo içimi de bu hastalığı arttırmaktadır. Tabi bunların haricinde mesleksel olarak da özellikle kimyasal, organik ve inorganik tozlara maruziyet, çok fazla deterjan gibi kimyasalların kullanımında bu hastalığın izlerini gözlemleyebiliyoruz. KOAH hastalığının sebeplerinden bahsederken sigara içenlere değindik fakat bunun dışında pasif içicilik dediğimiz sigara içmeyen ama içen kişilerin yanında sigara dumanından etkilenen kişilerde de sıklıkla KOAH hastalığının belirtilerini görüyoruz. Pasif içicilikte kıstasımız yanında sigara içildiği zaman maruziyetimiz en fazla ama dışarıda içip geldiği zaman bile 10-12 saat içen kişi bu kokuyu yaymaya devam ediyor.

Belirtileri nelerdir?

Son zamanlarda pasif içicilik maruziyeti olan kişilerde KOAH hastalığını tespit etmeye başladık. Sigara, kimyasal tozlara maruziyet gibi bir durum varsa özellikle uzun süreli öksürük şikayetleri varsa, sabah balgam çıkarma, merdiven çıkarken ya da uzun yol yürüdüklerinde nefes darlığı şikayetleri varsa KOAH’tan şüphelenmemiz gerekiyor. Bu semptomlar varsa mutlaka hastaların Göğüs Hastalıkları uzmanı tarafından tedavi altına alınması gerekmektedir. Burada özellikle belirtmem gereken bir durum var. Genellikle nefes darlığını KOAH’ın ileri evrelerinde görüyoruz. Hastalar genelde öksürüklerinin ve sabah çıkardıkları balgamın sigara içimine bağlı olduğunu düşünüyorlar ve maalesef nefes darlığı olana kadar muayene olmuyorlar.

 

 

KOAH hastalığında, ilerleyici ve kalıcı bir nefes darlığımız olduğu için biz tedaviye aldığımız hastayı geriye yani normal yaşamına döndüremiyoruz. Bundan dolayı ne kadar erken dönemde tedavi için gelirlerse bizim de hastalarımıza o kadar çok faydamız olur.  KOAH hastalığında öncelikle maruziyeti ortadan kaldırmamız gerekiyor. Yani bu maruziyetin sebebine odaklanmamız lazım. Sigaradan mı kaynaklanıyor yoksa bahsettiğimiz kimyasal ürünlerden mi öncelikle ona bakmamız lazım. Tabi burada önemli olan konu, tedaviye ne kadar erken başlarsak başlayalım bu maruziyete devam ediyorsak hastalığın ilerlemesini engelleyemiyoruz. Son dönem KOAH hastaları maalesef oksijene bağımlı, tuvalete bile giderken başkalarının desteğine ihtiyaç duyan hastalar oluyor. Gelen tüm hastalarıma söylüyorum, “Bir insanın kendisine yaptığı kötülüğü, başkası yapmaz”. Nefes darlığı başımıza gelmiş olabilir ama ilerlemesini engellemek bizim elimizde. Kimseye muhtaç kalmadan kendi işimizi kendimiz görebileceğimiz bir durum varken neden başkasına duyduğumuz ihtiyaçla yaşayalım. KOAH teşhis konulduysa çok yakın takip edilmesi gerekir.

 

Bu yazıyı paylaşın